İşitme kaybı, hemen her yaşta ortaya çıkabilen bir durumdur. Ancak ilerleyen yaşlarda daha sık görülmektedir. Ayrıca işitme kaybının erkeklerde, kadınlara oranla daha sık çıktığı da görülmektedir. Bunun yanında işitme kaybının farklı dereceleri de olduğu bilinmektedir. İçindekiler İşitme …Devamını oku...
Vertigo tedavisi altta yatan hastalığa bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Eğer orta kulak enfeksiyonu varsa antibiyotik kullanımı önerilmektedir. Kulakta iyileşmeyen bir enfeksiyon mevcut ise cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir. Meniere hastalığından dolayı kaynaklıyorsa tuzsuz bir diyet ve ilaç kullanımı önerilmektedir. Bazı hastalarda ise manevra yöntemi kullanılabilmektedir. Nadiren iyileşmediği durumlar görülebilmektedir. Bu hastalarda iç kulağa yönelik tedavilerin uygulanması gerekli görülmektedir.
BPVV’li hastaların ani baş hareketlerinden kaçınması gerekmektedir. Bol istirahat ve bol sıvı tüketimi bu noktada büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda bu hastaların yüksekte çalışmaktan ve tehlikeli cihazlar kullanmaktan kaçınması önerilmektedir. Bununla birlikte vertigonun tedavisinde fizik tedavi yöntemlerine de başvurulmaktadır. Kafein ve alkol tüketiminden uzak durulması gerekmektedir.
Vertigo Neden Olur?
Vertigo Neden Olur? Genelde iç kulağı etkileyen hastalıkların veya durumların bir belirtisi olarak gözlemlenmektedir. Bundan dolayı vertigoya neden olan durumun mutlaka araştırılması gerekmektedir. İç kulaktan dolayı ortaya çıkan baş dönmelerin bilinç kaybı yaşanmamaktadır. Baş dönmesi, denge bozukluğu hissi olan bireyde bilinç kaybı ve göz kararması da var ise nörolojik ya da metabolik durumların varlığı söz konusudur.
Vertigonun büyük bir kısmı iç kulaktan kaynaklanmaktadır. Genelde meniere hastalığı ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra kulakta çınlama ve işitme kaybı da görülmektedir. Meniere hastalığı ise ataklar ve yatışma dönemleri şeklinde seyretmektedir. Nedeni tam olarak bilinmemektedir fakat kafa travmaları, kalıtım ve alerji yoluyla ortaya çıkabilmektedir.
Hamilelikte Vertigo
Hamilelikte vertigo geçirmek pek çok gebenin başına gebeliktedir. Gebelik döneminde bulantı ve baş dönmeleri sıkça yaşanabilmektedir. Bu dönemde hormonların değişimi de önemli bir role sahiptir. Baş dönmesi, kulakta dolgunluk hissi, denge kaybı, dengesizlik yaşanması, kulak çınlaması ve işitmede güçlük gibi durumlar kendini göstermektedir.
Hamilelik döneminde vücut ağırlığından dolayı oluşan denge kayıpları oluşabilmektedir. Östrojende burada büyük bir role sahiptir. Vertigo ilişkilendirilebilecek belirtilerin hafifletilmesi için bu dönemde bazı ilaçların kullanımı uygun görülebilmektedir. Oldukça dikkat edilmesi gereken bir dönemdir ve gebenin kendini daha iyi koruması gerekmektedir.
Vertigo Tipleri
Vertigo tipleri santral ve periferik olarak ikiye ayrılmaktadır. Santral vertigo, beyinden kaynaklanan rahatsızlıklardan dolayı oluşum göstermektedir. Beyinde tümör, kanama, damarlarda anevrizma gibi durumlar sonucunda oluşabilmektedir. Periferik vertigo ise iç kulak ve orta kulaktaki denge merkezinin etkilenmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Boyun ağrıları gibi kas iskelet sistemindeki herhangi bir sıkıntı, hipotiroidi, hipertiroidi veya hipoglisemi gibi metabolik rahatsızlıklar da nedenler arasında yer almaktadır.
Halk arasında kristal oynaması olarak bilinen BPPV en sık oluşum gösteren vertigo çeşididir. İç kulaktaki denge merkezinde bulunan kristallerin arka yarım daire kanallarına düşmesi sonucunda oluşmaktadır. Birey yatağa uzandığında veya sırtüstü yattığında baş dönmesi ortaya çıkmaktadır. Vertigonun tam olarak neden kaynaklandığını bulabilmek için belli başlı testlerin yapılması gerekmektedir. Ardından doğru tedaviye başlanabilmektedir.
Vertigo Tedavisi
Vertigo tedavisi hastanın neden bu sorunu yaşadığına bağlı olarak uygulanmaktadır. Her hasta farklı nedenlerden dolayı vertigo sorununu yaşayabilmektedir. Genelde iç kulaktaki problemlerden dolayı oluşmaktadır. Öncelikle hastaya belirli bazı testler uygulanmakta ve durumunun ne seviyede olduğu, neden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Ardından duruma uygun bir tedavi planlaması gerçekleştirilmektedir. Tedaviler tamamen kişiye özel yapılmaktadır.
Bazı hastalarda ilaç tedavileri uygun görülmekte iken bazı hastalarda cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir. Böylelikle hastanın hayat kalitesini düşüren baş dönmelerinin önüne geçilmektedir. Hastalarda kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi durumlar oluşmuş ise bunlarda detaylı bir şekilde tespit edilmekte ve tedavisi gerçekleştirilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Stapedektomi nedir? Orta kulak kemikçiklerinden üzengi kemiği kireçlendiğinde hareket kısıtlılığına uğramaktadır. Bunun sonucunda ise işitmenin azalması nedeniyle üzengi kemiği çıkarılmaktadır. Yerine ise protez bir kemikçik takılmaktadır. Üzengi kemiğinin hareketsizliği bu sayede aşılmakta ve kemik…Devamını oku...