Biyonik kulak olarak bilinen koklear implant, doğuştan olan veya sonradan gelişen çok ileri derecede işitme kayıplarında son 25 yıldır binlerce hastayı “ses”le tanıştıran bir teknoloji. Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Çağlar Batman, hastaların yaşamlarının koklear implanttan sonra ön…Devamını oku...
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Batman, doğuştan ya da sonradan işitme engeli olan hastalar için geliştirilen biyonik kulak cihazı ile ilgili bilgiler verdi.
Yapılan araştırmalara göre dünyada her bin insandan biri işitme engelli olarak dünyaya geliyor. Hemen hemen eşit sayıdaki insanda ise hayatının ileriki dönemlerinde sağırlık gelişebiliyor. Eskiden tedavisi imkansız olan bu rahatsızlık, günümüzde devrim niteliğindeki Biyonik Kulak (Koklear İmplant) ameliyatı sayesinde tedavi edilebiliyor.
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Batman, doğuştan ya da sonradan işitme engeli olan hastalar için geliştirilen biyonik kulak cihazı ile ilgili bilgiler verdi. Batman, şunları söyledi: "Bu cihaz işitme problemine son veriyor. İşitmenin gerçekleşmesinin ardından, gelen seslerin yorumlanması ve kodlanması ile çocuğa konuşma öğretilmesi mümkün olabiliyor. 6 yaş çok geç olabilir! Çocuk hastalarda işitme gerçekleştikten sonra konuşmanın da öğrenilebilmesi için tedavide 6 yaşını geçmemek gerekiyor. Çünkü beynin işitmeyi sağlayan bölümü 6 yaşına kadar kendi gelişimini tamamlıyor."
Biyonik Kulak (Koklear İmplant) Kimlerde Uygulanabiliyor?
- Daha önceden dil yani konuşmayı bilen erişkinlerde
- Doğuştan işitme engeli olan 5 yaşına kadar olan çocuklarda
- İşitme cihazı kullanmış ancak yarar görmemiş çocuklarda
- İç kulak anomalilerinde uygulanabiliyor.
Biyonik Kulak Operasyonu İle İşitme Nasıl Gerçekleşiyor?
Operasyonla biyonik kulak cihazı kulak arkasındaki bir bölgeye konularak elektrotları iç kulağa yerleştiriliyor. Cihaz duyma sinirini elektronik olarak uyararak iç kulağın fonksiyonunu yerine getirmesini sağlıyor. Cihaz, operasyondan yaklaşık bir ay sonra programlanarak işitmenin gerçekleşmesini sağlıyor.Biyonik kulakla ilgili tüm görüntüleme yöntemleri, işitme testleri ve programlama yapılabiliyor.
İşitme Cihazı İle Biyonik Kulak Arasındaki Fark Nedir?
İşitme cihazı kulağa gelen sesin şiddetini artırarak kulağa verirken, biyonik kulak iç kulaktaki hasarlı hücreleri aşarak doğrudan işitme sinirini uyarıyor. Bu sayede ileri derecede işitme kaybı veya işitmesini tamamen kaybetmiş olan kişilerde işitme duyusunun yeniden oluşması sağlanıyor.
Koklear İmplant Sistemi Nedir?
Koklear İmplant, ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olanlara yardımcı olmak için tasarlanmış elektronik bir aygıttır. Bu tür işitme kaybı olan kişiler, işitme cihazlarından az fayda görürler ya da hiç fayda görmezler. İşitme cihazları sesi yükseltmek üzere tasarlanmıştır, ancak koklea bu sesi işlemleyememektedir. Koklear implant, kokleanın işlem görmeyen kısmını bertaraf ederek ses sinyallerini doğrudan işitme sinirine ulaştırır. Koüklear implant sistemleri, dil öncesi veya dil sonrası işitme kaybı yaşayan çocuklar ve yetişkinler için uygundur.
Koklear İmplant Sistemi Nasıl Çalışır?
Koklear implant sistemleri, günlük sesleri kodlanmış elektriksel sinyallere çevirir. Bu sinyaller, kokleadaki sinir liflerini uyarır. İşitme siniri bu sinayalleri beyine gönderdiğinde beyin bunları ses olarak algılar. İmplant aralıksız olarak çok yüksek hızda uyarım sağlar. Beyin de implantın gönderdiği ses bilgisini anında alır ve ses, oluştuğu anda işitilmiş olur.
- Sesler ses işlemcisinin mikrofonu tarafından alınır
- Ses işlemcisi, sesleri analiz edip özel bir tür dijital bilgi kalıb halinde kodlar.
- Bu bilgi aktarıcıya gönderilir ve deriden geçirilerek implanta aktarılır.
- İmplant kodları yorumlar ve kokleadaki elektrotlara elekriksel uyarımlar gönderir.
- İşitme siniri sinyalleri alıp beyindeki işitme merkezine gönderir. Beyin bu sinayalleri ses olarak yorumlar.
Ameliyat
Ameliyat genellikle 1-3 saat sürer. Koklear implant ameliyatının diğer kulak ameliyatlarından olduğu gibi riski düşüktür.
- Genel anestezi ile yapılır.
- Ameliyat bölgesinde insizyonun yapılacağı yerdeki saç traş edilir.
- İnsizyon yapılır.
- Kulak arkası kemikte implant için yer açılır.
- İç kulağa, elektrot dizisi için büyük bir delik açılır.
- Elektrot dizisi kokleaya sokulur.
- Elektrot dizisi ve implant sabitlenir.
- İnsizyon kapatılmadan önce elektrot fonksiyonu test edilir.
- Hastalar ayıldığında genellikle hafif bir ağrı duyar. Gerektiğinde ağrı kesici verilir.
- Hastalar genellikle bir gün sonra ayağa kalkarlar. Hastanede kalış süresi yerel uygulamaya bağlı olmakla beraber birkaç gün sürebilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Prof. Dr. Çağlar Batman işitme kaybına Koklear İmplant Babasının işitme kaybı etkileriyle verdiği mücadeleyi izlemek, işitme duyusunu geri kazandırmak için çözüm bulma yönünde, Profesör Graeme Clark'a esin kaynağı oldu. Kulak burun boğaz "derneğindeki" diğer cerrahların da aralarında bulunduğu…Devamını oku...