Orta kulak problemlerinde gerçekleştirilen Balon Tuboplasti ameliyatıyla hastaların sağlığına kavuşabilmektedir. İstanbul Östaki borusunun fonksiyonlarından bahsederek, “ÖstakiBorusu - Eustachian Tube adı verilen kanal, kulak zarının arkasında bulunan ve normal şartlarda hava ile dolu olan or…Devamını oku...
Orta kulak iltihabı, otitis media olarak da tanımlanmaktadır. Kulak zarının arkasında bulunan ve insanların ses duymasını sağlamakta olan küçük kemiklerin titreştiği orta kulak ismi verilen küçük odacıkta iltihaplanma meydana gelmesidir. Çocukların bu iltihaba yakalanma ihtimali yetişkinlerin yakalanma ihtimalinden daha fazladır. Bu iltihabı yaşayan kişilerde genelde kendiliğinden iyileşme gözlemlenmektedir. Bundan dolayı tedavi genel anlamda takip altına almak ve iltihaplanmadan kaynaklanan ağrıyı yönetmektedir.
İçindekiler
Bazı hastalarda enfeksiyonu temizlemek için antibiyotik kullanımı önerilmektedir. Orta kulak iltihabını geçirmeye yatkın olan bireylerde bulunmaktadır. Bu bireyler birden fazla iltihaplanma yaşamaktadır. Aynı zamanda bu bireyde zamanla işitme kaybı vb. komplikasyonlar oluşabilmektedir.
Orta Kulak İltihabı Nedir?
Orta Kulak İltihabı Nedir? Kulak zarının arka kısmında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrıyı oluşturan bir enfeksiyon olarak gözlemlenmektedir. Bu iltihaba bağlı olarak ortaya çıkan en önemli belirti ağrıdır. Bireylerin bazılarında işitme kayıplarına neden olabilen bir hastalık olduğu bilinmektedir. Ayrıca kulak zarının delinmesine de neden olabilmektedir. Kulak zarı delinirse içerisinde bulunan iltihap dışarı akmaktadır.
Otitis media olarak da bilinen orta kulak iltihabı hiçbir belirti vermeden de ilerleyebilmektedir. Hastada hiçbir belirti oluşmamasına rağmen aylarca veya yıllarca sürebilmektedir. Çocuklardan pek çoğunun bu enfeksiyona maruz kaldığı bilinmektedir. Mutlaka tedavi ettirilmesi gereken bir durumdur.
Orta Kulak İltihabı Neden Olur?
Orta Kulak İltihabı Neden Olur? Büyük bir kısmı soğuk algınlığı, grip gibi bir enfeksiyondan dolayı orta kulakta mukus oluşması ile ortaya çıkmaktadır. Östaki borusunda şişlik oluşması sonucunda mukus boşaltılmaz ise iltihap oluşmaktadır. Bunun sonucunda ise otisis media gelişmektedir. Büyümüş olan adenoid östaki tüpünü de tıkayabilmektedir. Geniz eti büyümesi kronik bir hale gelmiş ise ya da sık oluşan kulak enfeksiyonlarına neden oluyor ise ameliyat ile küçültülmektedir.
Küçük yaşlarda olan çocuklar bu iltihaba karşı daha savunmasızdır. Çünkü östaki borusu çocuklarda yetişkinlere oranla daha dardır. Aynı zamanda bir çocuğun adenoidleri bir yetişkin bireye oranla daha büyüktür. Bunların sonucunda ise iltihap çocuklarda daha sık gelişim göstermektedir.
Orta Kulak İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Orta Kulak İltihabının Belirtileri Nelerdir? İltihabın en sık ortaya çıkan belirtisi kulak ağrısı olarak bilinmektedir. Genelde akut dönemde oldukça sık kulak ağrısı ortaya çıkardığı gözlemlenmektedir. Bazı bireylerde ağrılar uykusundan uyanmasını sağlayacak kadar şiddetli gelişmektedir. Bununla birlikte ateş ve işitme azlığı da ortaya çıkmaktadır. Hastaların kulak zarı ise şişmekte ve gerilmektedir. Buna bağlı olarak da ağrının şiddeti artış göstermektedir. Ayrıca kulaktan kanlı iltihapta akabilmektedir.
Kulak akıntısı ön plana çıkan belirtilerden biridir. Belirtiler hızlı bir şekilde gelişmekte ve birkaç gün sonra kaybolmaktadır. Böyle bir duruma ise akut kulak iltihabı ismi verilmektedir. Otitis media belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kulak ağrısı
- Yüksek ateş
- Halsizlik
- Hasta hissetme
- Denge sorunları
- Kulak akıntısı
- İşitmede hafif azalma
Küçük Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri
Küçük çocuklarda orta kulak iltihabı belirtileri ortaya çıkmaktadır fakat yeterli iletişim kurulamadığında rahatsızlıklarının kaynağının ne olduğu bilinmemektedir. Bundan dolayı çocuklarda ortaya çıkan belirtilerin mutlaka takip edilmesi gerekmektedir. Küçük bir çocuk enfeksiyon geçirdiğinde şu belirtiler kendini göstermektedir:
- Kulakları ovma
- Kulakları çekme
- Elleri kulağa götürme
- Huzursuzluk hissi
- Zayıf beslenme
- Öksürük
- Burun akıntısı
- İshal
- Denge sorunu yaşama
- Hafif yükseklikte olan seslere tepki vermeme
- Dikkatsizlik
Bu belirtilerden herhangi birini yaşayan çocuklarda iltihap bulunma ihtimali vardır. Fark edildiğinde mutlaka muayene edilmesi ve çocuğun rahatsızlığının giderilmesi gerekmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kronik kulak iltihapları, pek çok farklı tipte ortaya çıkmaktadır. İlk olarak kulak zarı, dış kulak kanalının sonunda yer almaktadır. Orta kulağı dış kulaktan ayırmaktadır. Dış kulak kanalı boyunca gelen ses dalgaları kulak zarını titreştirmektedir. Bu titreşim ise zarla temas halindeki çekiç ve son…Devamını oku...