Kulakta Basınç Hissi

Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır.

Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir. Ayrıca kulakta oluşan basınç hissi bazen alerjik durumlardan dolayı ya da burun tıkanıklığından dolayı oluşabilmektedir.

 

Östaki borusu, orta kulağın burun arkasına bağlanmasını sağlamaktadır. Burada bulunan tüp ise kulak zarının her iki tarafındaki basıncı dengelemektedir. Boru ise çiğneme, yutma veya esneme ile açılmaktadır. Böylece hava basıncının önüne geçilmektedir.

Kulakta Basınç Hissi Nedir?

Kulakta Basınç Hissi Nedir? Orta kulak ve yutağı birbirine bağlayan östaki borusunda tıkanıklık oluşmuş ise kişinin basınç yaşamasına neden olmaktadır. Hava basıncının değişmesi ile birlikte duyma ve vücuttaki hava arasında dengesizlik meydana gelmektedir. Bunun sonucunda ise ses frekansında yükselen artış hava basıncının oluşmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda kısa süreli hava basıncını ortaya çıkarmaktadır.

Eğer kafa bir darbe gelmiş ise darbe sırasında vücuttaki basınç azalmaya başlamaktadır. Östaki borusu ise buradaki ani basınca karşı koyamamaktadır. Bununla birlikte kulak içi basınç artmaktadır. Ayrıca soğuk havalarda duştan sonra dış kulak iltihabı ile enfeksiyonda artış görülmektedir. Böylelikle kulakta tıkanıklık oluşmaktadır. Kulak kiri, kulak içine yerleştiğinde basınca neden olabilmektedir. Kirin içeri doğru itilmesi ise baş ağrılarının oluşmasını ve basıncın artmasını sağlamaktadır.

Bunların dışında kulakta basınç hissi doğumsal sorunlar, yüksek iltihap, alerji gibi nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilmektedir. Oldukça rahatsız edici ve hastanın hayat kalitesini düşüren bir durum olduğundan dolayı mutlaka muayene edilmesi ve tedavi uygulanması gerekmektedir.

Östaki Borusu Nedir?

Östaki Borusu Nedir? Burun ve boğaz ile orta kulağı birbirine bağlayan bir boru olarak tanımlanmaktadır. Orta kulak içerisindeki basıncın, orta kulak dışındaki hava basıncı ile dengeli bir hale gelmesini sağlamaktadır. Eğer östaki borusunda bir problem var ise orta kulak içindeki hava basıncı dış ortamdaki hava basıncı ile aynı olmamaktadır. Bunun sonucunda orta kulak zarar görebilmekte veya kulak ağrısı, işitme sorunları yaşanabilmektedir. Genelde östaki borusunda oluşan sorunlar ciddi değildir. Fakat bazen çok ciddi sorunların oluşmasına da neden olabilmektedir. Östaki borusunda sorun oluşmasına neden olan sorunlar şu şekildedir:

  • Östaki borusunun şişmesine bağlı hastalıklar
  • Ani hava basıncı değişimleri
  • Östaki borusunu bloke eden büyümeler
  • Kulak ağrısı, kulakta basınç hissi, kulakta dolgunluk hissi

Östaki Borusu Temizliği Nedir?

Östaki Borusu Temizliği Nedir? Birçok farklı nedenden dolayı östaki borusunda tıkanıklık meydana gelebilmektedir. Bu noktada tıkanıklıkların oluşması ise hastanın işitmesinin azalmasına, dolgunluk hissetmesine veya ağrıya neden olabilmektedir. Böyle durumların yaşanmaması içinse östaki borusunu temizlenmesi gerekmektedir. Evde uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır fakat bunlar her zaman işe yaramamaktadır. Eğer uzun süre boyunca bu durum geçmez ise hastanın mutlaka muayene edilmesi ve sorunun kaynağının çözülmesi gerekmektedir.

Östaki Borusu Tedavisi Nedir?

Östaki Borusu Tedavisi Nedir? Tıkanmaya neden olan duruma bağlı olarak nasıl bir tedavi yönteminin uygulanacağı değişim göstermektedir. Sorunun durumuna bağlı olarak hastaya bir tedavi planlaması oluşturulmakta ve buna uygun olarak ilerlenmektedir. Antibiyotik ilaçlar, enfeksiyon gibi bir nedenden dolayı kaynaklandığında kullanılabilmektedir. Burun tıkanıklarından dolayı oluşan basınç hissinde ise burun spreylerinin kullanımına önem verilmektedir. Aynı zamanda alerjiden dolayı kaynaklanıyorsa da buna yönelik yöntemler uygulanmaktadır. Fakat hasta hiçbir türlü iyileşmiyorsa cerrahi yöntemler ile tedavi yapılabilmektedir. Bundan dolayı da hastadan hastaya göre hangi tedavinin uygulanacağı değişmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

biyonik-kulak-koklear-implantasyon-uygulamasi-nedir

İstanbul Biyonik kulak, doğuştan olan veya sonradan gelişen çok ileri derecede işitme kayıplarında uyguladığımız bir yöntemdir. Bu yöntemle implant iç kulağa ameliyat ile yerleştirmekte ve işitme sağlanmaktadır.Cihazın ameliyat ile yerleştirilen kısmından başka bir dış parçası da mevcuttur.3-4 …Devamını oku...

orta-kulak-iltihabi

Orta kulak iltihabı, otitis media olarak da tanımlanmaktadır. Kulak zarının arkasında bulunan ve insanların ses duymasını sağlamakta olan küçük kemiklerin titreştiği orta kulak ismi verilen küçük odacıkta iltihaplanma meydana gelmesidir. Çocukların bu iltihaba yakalanma ihtimali yetişkinlerin yakala…Devamını oku...