Kulak Zarı Tamiri

Kulak zarı tamiri bir diğer ismi olan timpanoplasti ile de bilinmektedir. Hem kulak zarının hem de kemikçik zincirinin tamiri ve onarımı olarak tanımlanmaktadır. Kulak zarında delik olan ya da devamlı olarak orta kulak iltihabı yaşayan hastalara iltihabın temizlenmesi ile uygulanmaktadır.

Kulak zarı tamiri bir diğer ismi olan timpanoplasti ile de bilinmektedir. Hem kulak zarının hem de kemikçik zincirinin tamiri ve onarımı olarak tanımlanmaktadır. Kulak zarında delik olan ya da devamlı olarak orta kulak iltihabı yaşayan hastalara iltihabın temizlenmesi ile uygulanmaktadır. Genelde işitmenin daha iyi olmasına da yardımcı olan bir yöntemdir. Bu ameliyat kulak kepçesinin arkasından ya da dış kulak yolundan yapılmaktadır. Hemen her ameliyatta olduğu gibi bazı riskleri vardır. Bu risklerden biri kulak zarının nitelikli olarak tamir edilememesi, kalıcı kulak çınlaması gibi tanımlanabilmektedir.

 

Timpanoplasti Nedir?

Timpanoplasti Nedir? Kulak zarı delinmelerinde ya da orta kulak hastalıklarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sisteminin onarılması amacı ile gerçekleştirilmektedir. Ayrıca yine orta kulak ve kulak arasında yer alan kemik iltihabı da bu yöntem ile temizlenmektedir. kulakta ses iletimini sağlayan kemikçik sisteminin onarılması şeklinde yapılmaktadır.

Hastanın şikayetleri dinlendikten ve hasta muayene edildikten sonra hastaya işlemin uygulanıp uygulanmayacağı belirlenmektedir. Detaylı bir muayene ile birlikte yapılacak olan tedavi yöntemi belirlenmektedir. Buna uygun bir tedavi programı çıkarılmaktadır.

Timpanoplasti Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Timpanoplasti Ameliyatı Ne Zaman Yapılır? Kişinin kulak zarında var olan delik büyükse yapılmaktadır. Ayrıca antibiyotikle tedavi edilemeyen kronik bir kulak enfeksiyonu varsa uygun görülmektedir. Kulak arkasına küçük bir kesi açılarak işlem gerçekleştirilebilmektedir. Böylelikle kulak zarına erişilebilmektedir. Burada kulak zarında yer alan dokular kullanılarak zarda bulunan delik kapatılmaktadır. Eğer işlem enfeksiyon için yapılıyorsa orta kulakta ve kemikte bulunan iltihap temizlenmektedir. Orta kulakta bulunan kemik gerekli görüldüğü takdirde onarılmakta ya da yeniden şekillendirilmektedir. Ayrıca operasyon süresi ortalama 2 ile 3 saat civarında sürmektedir. Ancak bu süre hastaya uygulanacak olan yöntemin detaylarına ve hastanın durumuna göre değişim göstermektedir.

Timpanoplasti Öncesi

Timpanoplasti öncesi hastanın ne derece işittiğini tespit etmek için birtakım testler uygulanmaktadır. Böylelikle kulağın işitme seviyesi ve yapısı hakkında bazı bilgiler elde edilmektedir. Eğer işitme kaybı büyükse işlem olabildiğince hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda ameliyattan önce kulak zarı özel bir alet yardımı ile incelenmektedir. Hasta eğer kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyor ise ameliyatta önce bırakması gerekmektedir.

Timpanoplasti Sonrası

Timpanoplasti sonrası hastalar genelde bir gün içerisinde taburcu edilmektedir. İşlemden sonra kulağın çabuk iyileşmesini sağlayacak bazı maddeler kulağa konulmakta ve daha hızlı iyileşmesi sağlanmaktadır. Bu kısım bandajla kapatılmaktadır ve ortalama bir hafta sonra bandaj açılmaktadır. İlk günlerde baş ağrısı, baş dönmesi, çınlama, olağan dışı kana gibi sorunlar oluşabilmektedir. Bunların olması normal karşılanmaktadır. Ayrıca hastalar ilk günlerde kulak ağrısı yaşayabilmekte ya da kulaklarında su doluymuş gibi hissedebilmektedir. İlerleyen günlerde bu durumlar hafiflemekte ve kaybolmaktadır.

Timpanoplastinin Riskleri Nelerdir?

Timpanoplastinin Riskleri Nelerdir? Hemen her ameliyatta olduğu gibi bu işlemde bazı riskleri beraberinde getirmektedir. Ortaya çıkan riskler ise kanama, enfeksiyon, işlem sırasında verilen ilaçlar gibi çeşitli nedenlerden dolayı kaynaklanabilmektedir. Bu risklerden bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Kalıcı baş dönmesi
  • Kalıcı kulak çınlaması
  • Kulak zarının nitelikli bir şekilde tamir edilememesi
  • Yüz veya işitme sinirlerinde zarar
  • Aşırı kanama yaşanması

Timpanoplastiden Sonra Hasta Neler Yapmalıdır?

Timpanoplastiden Sonra Hasta Neler Yapmalıdır? Antibiyotik ve diğer ilaçların kullanımına özen gösterilmesi gerekmektedir. Pansumanların ertelenmemesi önerilmektedir. Ameliyattan sonra kulak 2 hafta boyunca sudan korunmalıdır. Bununla birlikte tam iyileşmenin ortalama 1 ay sürdüğü gözlemlenmektedir. İyileşme sürecinde kulağa darbe alınmamalı ve uçak seyahati yapılmamalıdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

koklear-impljantasyon-bionik-kulak

Koklear İmplant Koklear implat, ileri derece ya da çok ileri derecede işitme kaybı yaşayan insanlar için geliştirilmiş bir cihazdır. Ses işlemcisi olarak adlandırılan dış kısım ve koklear implant olarak adlandırılan iç kısımdan oluşmaktadır. Dış kısım olarak adlandırılan bölüm, işlemcinin anten k…Devamını oku...

biyonik-kulak-koklear-implantasyon-uygulamasi-nedir

İstanbul Biyonik kulak, doğuştan olan veya sonradan gelişen çok ileri derecede işitme kayıplarında uyguladığımız bir yöntemdir. Bu yöntemle implant iç kulağa ameliyat ile yerleştirmekte ve işitme sağlanmaktadır.Cihazın ameliyat ile yerleştirilen kısmından başka bir dış parçası da mevcuttur.3-4 …Devamını oku...