Kulak Tüpü Tedavisi

Kulak tüpü tedavisi, orta kulak ve dış kulak arasında yer alan hava basıncının korunmasına ve kulak zarı arkasında birikmekte olan sıvının boşaltılmasına yardımcı olmaktadır.

Kulak tüpü tedavisi, orta kulak ve dış kulak arasında yer alan hava basıncının korunmasına ve kulak zarı arkasında birikmekte olan sıvının boşaltılmasına yardımcı olmaktadır. Orta kulağı havalandırmakta olan ve kulak zarı arkasında sıvı birikmesini önlemekte olan bir hava yolu yaratılmaktadır. Kulak tüpleri kulak zarı arkasında sıvı birikimi oluşan çocuklarda işitme kaybı oluşuyor ise veya konuşma gelişimi olumsuz bir zarar görüyor ise önerilmektedir. Aynı zamanda sık sık kulak enfeksiyonu görülen durumlarda da kulak tüplerine başvurulabilmektedir.

Kulak tüplerinin ortalama 9 ay içerisinde kendiliğinden düştüğü gözlemlenmektedir. Sonrasında ise açılmış olan delikler iyileşmektedir. Fakat bazı durumlarda tüpler bir operasyon ile çıkarılabilmektedir.

Kulak Nedir?

Kulak Nedir? İşitme ve dengeden sorumlu olan oldukça hassas bir organdır. İç, orta ve dış olmak üzere üç bölüme ayrılmaktadır. Her bölüm işitmede önemli bir göreve sahiptir. İç kulak sıvısı içerisinde mikroskobik işitme ve denge sistemi hücreleri, sinir uçları bulunmaktadır. Orta kulakta üzengi kemiğinin titremesi ile birlikte iç kulağa iletilmekte olan ses dalgaları burada bulunan sinir uçlarını etkilemektedir. Beyinde ses olarak algılanan elektrik uyarılarının oluşmasını sağlamaktadır.

Orta kulak, iç ve dış kulak arasında yer almaktadır. Kulak zarı ve üç küçük işitme kemikçiği bu alanda bulunmaktadır. Bu yapılar ise ses dalgalarını güçlendirmektedir ve ardından iç kulak sıvısına iletilmesini sağlamaktadır. Dış kulak, kulak kepçesi ve dış kulak yolundan oluşmaktadır. Bu yapılar sesi yakalamakta ve kulak zarına yönlendirmektedir.

Kulak Tüpü Nedir?

Kulak Tüpü Nedir? Ventilasyon tüpü olarak da isimlendirilmektedir. Özellikle orta kulakta sıvı birikmesi olarak bilinen kronik seröz otitis media tanısı konulan hastalarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Orta kulakta sıvı birikimi genelde geniz eti ile birlikte seyretmektedir. Küçük çocuklarda daha sık ortaya çıktığı bilinmektedir. Tedavi edilmediğinde ise kulak zarı yırtılmasına neden olabilmektedir. Ayrıca kalıcı işitme kaybına neden olma ihtimali de bulunmaktadır. Kulak zarı arkasında sıvı birikimi tanısı olan ve tedavi edilmesine rağmen iyileşme göstermeyen kişiler için kulak tüpü uygun görülmektedir.

Kulak Tüpü Neden Takılır?

Kulak Tüpü Neden Takılır? Tüp yerleştirilmesinin amacı kulak zarına açılan deliğin korunması ve orta kulağa dışarıdan hava girmesidir. Böylelikle bir süre sonra östaki kanalı normal bir şekilde çalışmaya başlamaktadır. Bununla birlikte orta kulağa hava girişinin sağlanması ile kulak kemiği içindeki bal peteği gibi hücrelerin gelişimi de normale dönmektedir.  6 ile 12 ay kulakta kalmaktadır. Zamanla kulak zarı düzeldikçe tüpü kulak kanalına atmaktadır. Daha sonra muayene sırasında kulak kanalından alınmaktadır.

Teflon, silikon, paslanmaz çelik, altın ya da titanyumdan yapılabilmektedir. Hastanın kulağının durumuna bağlı olarak uzun süreli veya kısa süreli takılabilmektedir.

Kulak Tüpü Nasıl Takılır?

Kulak Tüpü Nasıl Takılır? Kulak zarında bulunan delikten orta kulaktaki sıvı vakum ile çekilmektedir. Ardından özel aletler aracılığı ile bir ucu dış kulakta diğer ucu orta kulakta olacak biçimde tüp yerleştirilmektedir. Bu işlem esnasında kişinin kulağında dışarından gözlemlenen herhangi bir değişiklik olmamaktadır. İşlem ortalama 20 ile 30 dakika sürmektedir. Ardından hasta birkaç saat dinlenmekte ve sonra günlük hayatına dönebilmektedir.

Kulak Tüpü Tedavisi

Kulak tüpü tedavisi ile birlikte bir ucu orta kulakta diğer ucu dış kulakta olacak biçimde küçük bir havalandırma tüpü takılmaktadır. Orta kulağa takılmakta olan bu tüp ile hava dengesinin yeniden sağlanması ve işitme kemikçikleri ile birlikte kulak zarının yeniden hareket yeteneği kazanması sağlanmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

stapedektomi

Stapedektomi nedir? Orta kulak kemikçiklerinden üzengi kemiği kireçlendiğinde hareket kısıtlılığına uğramaktadır. Bunun sonucunda ise işitmenin azalması nedeniyle üzengi kemiği çıkarılmaktadır. Yerine ise protez bir kemikçik takılmaktadır. Üzengi kemiğinin hareketsizliği bu sayede aşılmakta ve kemik…Devamını oku...

orta-kulak-iltihabi

Orta kulak iltihabı, otitis media olarak da tanımlanmaktadır. Kulak zarının arkasında bulunan ve insanların ses duymasını sağlamakta olan küçük kemiklerin titreştiği orta kulak ismi verilen küçük odacıkta iltihaplanma meydana gelmesidir. Çocukların bu iltihaba yakalanma ihtimali yetişkinlerin yakala…Devamını oku...