Kronik Kulak İltihapları

Kronik kulak iltihapları, pek çok farklı tipte ortaya çıkmaktadır. İlk olarak kulak zarı, dış kulak kanalının sonunda yer almaktadır. Orta kulağı dış kulaktan ayırmaktadır. Dış kulak kanalı boyunca gelen ses dalgaları kulak zarını titreştirmektedir. Bu titreşim ise zarla temas halindeki çekiç ve sonrasında örs, üzengi kemiklerini titreştirerek sesin iç kulağa aktarımını gerçekleştirmektedir.

Kronik kulak iltihapları, pek çok farklı tipte ortaya çıkmaktadır. İlk olarak kulak zarı, dış kulak kanalının sonunda yer almaktadır. Orta kulağı dış kulaktan ayırmaktadır. Dış kulak kanalı boyunca gelen ses dalgaları kulak zarını titreştirmektedir. Bu titreşim ise zarla temas halindeki çekiç ve sonrasında örs, üzengi kemiklerini titreştirerek sesin iç kulağa aktarımını gerçekleştirmektedir. Orta kulağı burun boşluğunun arkasında geniz bölgesine bağlamakta olan östaki kanalının ve kulak arkasında mastoid ismi verilen kemik içinde bulunan ve orta kulak ile bağlantılı olan hava hücreleri orta kulağın diğer anatomik yapısı oluşturmaktadır.

 

Kulak zarında meydana gelen orta kulak iltihapları travma ya da ameliyatlara bağlı olarak oluşmaktadır. Basit müdahaleler ile kapanmamaktadır. Oldukça sık karşılaşılan bir durum olduğu bilinmektedir. Bu delikten kaynaklı olarak zamanla enfeksiyon oluşumu görülebilmektedir. Bir diğer türde ise östaki kanalının çocukluktan itibaren fonksiyonunda bozukluk vardır. Buna bağlı olarak da sorun gelişmektedir.

Kronik Kulak İltihap Neden Olur?

Kronik Kulak İltihap Neden Olur? En sık karşılaşılmakta olan nedeni akut otitis medianın yetersiz kalmasından veya uygun olmayan bir şekilde tedavi edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bazı olgularda bireysel anatomik varyasyonlarda orta kulakta oluşan iltihabın iyileşmesini engellemekte ve tekrarlayıcı bir hale getirmektedir. Tekrarlama durumunda ise ataklar kulak zarında delinmeye neden olabilmektedir. Östaki borusunun işlevini tam olarak yerine getirememesi, bağışıklık sisteminin zayıf olması, kronik sinüzit, sık sık üst solunum enfeksiyonu geçirilmesi bu duruma ortam hazırlamaktadır. Ayrıca kötü çevre koşulları da bunu etkilemektedir.

orta-kulak-iltihabi-nedir

kronik-otitis-ne-demek

Kronik Otitis Ne Demek?

Kronik Otitis Ne Demek? Uzun zamandır devam etmekte olan orta kulak iltihabı olarak tanımlanmaktadır. Başta kulak zarı olmak üzere tüm orta kulak ve iç kulak yapılarına zarar verdiği bilinmektedir. Genelde erken çocukluk döneminde başlamaktadır. Orta kulakta oluşan iltihapların yeterince tedavi edilip edilmediğinin kontrol altına alınıp alınmaması ile oluşum gösterebilmektedir Ayrıca burun veya boğazdaki uzun süreli olan enfeksiyonların östaki tüpü aracılığı ile orta kulağı etkilemesinden oluşabilmektedir. Aynı zamanda kulak travmalarına bağlı olarak da oluşum göstermektedir.

Kronik Orta Kulak İltihabı Nedir?

Kronik Orta Kulak İltihabı Nedir? Orta kulak mukozasının 3 aydan fazla süren devamlı enfeksiyonu ile belirtilmektedir. Erken dönemlerde tedavi edilmez ise ya da yetersiz bir tedavi gerçekleştirilirse enfeksiyon ilerleme kaydetmektedir. İlerledikten sonra yıkıcı bir hale dönüşebilmektedir. Ayrıca delinmeye yol açabilmektedir. Bununla birlikte orta kulak yapılarında bozulma ve kulak etrafında diğer dokularda iltihaplanma oluşturmaktadır.

Bazen iç kulağı ve dış kulağı etkileyebilmektedir. İki çeşit olduğu tanımlanabilmektedir. Basit kulak iltihabı ve kolesteatomlu orta kulak iltihabı olarak bilinmektedir. İlk olarak basit kulak iltihabında kulak zarı ve kemikçik etkilenmektedir. Diğer türde ise buna ek olarak çevre dokularda etkilenmekte ve komşu kemikler erimeye başlamaktadır.

kronik-orta-kulak-iltihabina-ne-iyi-gelir

kronik-orta-kulak-iltihabi-nedir

Kronik Orta Kulak İltihabına Ne İyi Gelir?

Kronik Orta Kulak İltihabına Ne İyi Gelir? Öncelikle kulak içerisine uygulanan damlalar, ağız veya damar yolu ile uygulanabilmektedir. İlaçlar ile birlikte mevcut enfeksiyonun ve iltihabın tedavi edilebilmesi hedeflenmektedir. İlaçlar, antibiyotikler, iltihap azaltıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca ağrı kesici tedavisi de uygulanmaktadır.

Eğer kalıcı bir durum oluşmuş ve iyileşme göstermiyor ise cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Cerrahi yöntemlerde endoskop ve mikroskop ismi verilen aletler kullanılmaktadır. Hastalıklı olan dokular ameliyat ile temizlenmekte ve onarımı gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında işitme korunmakta ve hatta iyileşme sağlanmaktadır. Böylelikle hastanın durumu daha iyi bir hale getirilmekte ve hayat kalitesi yükseltilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kulak-zari-ameliyati

Kulak zarı ameliyatı, farklı sebeplerden dolayı delinmiş olan kulak zarının onarılması amacıyla yapılmaktadır. Aslında kulak zarı delindiği zaman kendi kendini onarabilecek yapıya sahiptir. Bu süre ortalama 6 gün sürmektedir. Ancak bazı durumlarda bu süre içerisinde delinen kulak zarı kendini onarma…Devamını oku...