Koklear İmplantasyon (Bionik Kulak)

Koklear implat, ileri derece ya da çok ileri derecede işitme kaybı yaşayan insanlar için geliştirilmiş bir cihazdır. Ses işlemcisi olarak adlandırılan dış kısım ve koklear implant olarak adlandırılan iç kısımdan oluşmaktadır.

Koklear İmplant

Koklear implat, ileri derece ya da çok ileri derecede işitme kaybı yaşayan insanlar için geliştirilmiş bir cihazdır. Ses işlemcisi olarak adlandırılan dış kısım ve koklear implant olarak adlandırılan iç kısımdan oluşmaktadır. Dış kısım olarak adlandırılan bölüm, işlemcinin anten kısmına bağlanmasını sağlamaktadır. Son derece hassas olan ve işitmenin yanında dengeden de sorumlu olan kulak, bazı sorunlardan ya da doğuştan kaynaklı olarak normalin altında duyabilmektedir. Böyle durumlarda ise işitme cihazlarının yardımı ile iletişime geçebilmektedir. Ancak bazı işitme cihazları, çok ileri derecede olan kayıpların duymasını tam olarak sağlayamamaktadır. Bu nedenle koklear implant öne çıkmaktadır.

 

Koklear İmplant Nedir?

Koklerar implant, işitme cihazlarından tam olarak fayda göremeyen hastalar için tasarlanmaktadır. Cerrahi operasyon yardımıyla takılan koklear implant, iç kulak protezidir. İleri derece ve çok ileri derece de kayıp yaşayan hastalar için uygun görülmektedir. Ayrıca halk arasında ‘’biyonik kulak’’ olarak da isimlendirilmektedir. Koklear implant iki bölümden oluşmaktadır. İlk kısımda yaklaşık 2-4 saat arası süren bir operasyonla ile iç kulağa implantın iç kısmı yerleştirilmektedir. Diğer kısımda ise mikrofon ve ses ayar kontrolünün yer aldığı dış kısım, kulak arkasına yerleştirilmektedir. Böylece sesler, dış kısımda yer alan mikrofon tarafından alınmakta ve iç kısma sinyaller aracılığı ile ulaştırılmaktadır. Daha sonra ise beyne ulaşan sinyaller sayesinde hastanın duyu kaybını kazanabilmektedir.

Koklear İmplant Nasıl Çalışır?

‘’Koklear implant nasıl çalışır?’’ sorusu ise merak edilen bir konu olarak dikkat çekmektedir. Öncelikle dış kısımda yer alan mikrofon sesi algılamaktadır. Sesi algılayan mikrofon, daha sonra bu sesin filtrelenmesini ve işlenmesini sağlamaktadır. Ardından filtrelenen ses, dijital bir hale getirilmektedir. Bundan sonra ise ses, iç kulakta yer alan kısma iletilmektedir. İç kısımda yer alan implant, gelen sesi elektrik enerjisine dönüştürmekte ve burada yer alan sinirleri uyarmaktadır. Uyarılan sinirler de bunu beyne iletmektedir. Böylelikle kişinin sesleri düzgün bir şekilde duyması ve algılaması sağlanmaktadır.

Koklear İmplant Aşamaları Nelerdir?

Koklear implant aşamaları, ilk olarak hastanın ameliyat öncesinde detaylı bir şekilde muayene edilmesiyle başlamaktadır. Yapılan fiziki muayenenin yanında odyolojik muayenelerde gerçekleştirilmektedir. Muayenelerden sonra hastanın hangi durumda olduğu, ne derece de işitebildiği tespit edilmektedir. Bunların sonucunda ise hastaya nasıl bir operasyon uygulanacağı belirlenmektedir. Eğer hastanın duyma kaybı fazla ise koklear implant yöntemine başvurulmaktadır. Koklear implant operasyonu başlandığında ilk olarak hastanın kulak arkasına ufak bir kesi atılmaktadır. Daha sonra ise implant yerleştirilmektedir. Operasyon esnasında implantın düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilmektedir. Ortalama 2-4 saat arasında süren bir operasyon ile işlem gerçekleştirilmektedir. Ayrıca operasyondan ortalama 4 hafta sonra ise kulak arkasına mikrofon yerleştirilmektedir.

Koklear İmplant Kimler İçin Uygundur?

Koklear implant herkes için uygun değildir. Hastanın her iki kulakta da işitme kaybı varsa ve işitme cihazlarından herhangi bir fayda göremediyse bu yönteme başvurulmaktadır. Ayrıca hastanın sözlü iletişiminde problem yaratan bir işitme kaybı durumunda da bu yönteme başvurulabilmektedir. Gerekli muayeneler yapıldığında hastanın koklear implant için uygun olup olmadığı belirlenmektedir.

Koklear İmplantın İşitme Cihazlarından Farkı Nedir?

Koklear implantın işitme cihazlarından farklı olan tarafı elektrotlar aracılığıyla ses sinyallerini iletmesidir. Koklear implant, ileri derece ve çok ileri derece kayıp yaşayan kişiler için uygun görülmektedir. Ayrıca koklear implant için cerrahi bir operasyon gerekmektedir. Hafif ve orta kayıplar için işitme cihazı uygunken ileri kayıplar içi koklear implant uygun görülmektedir.

İstanbul Koklear İmplant

İstanbul koklear implant için öncelikle hasta muayene edilmeli ve işitme kaybı net bir şekilde belirlenmektedir. Çıkan sonuçlar ile beraber hastaya ne gibi bir tedavi uygulanması gerektiği anlaşılmaktadır. Eğer ileri bir kayıp varsa ve işitme cihazı fayda etmiyorsa koklear implant yöntemine başvurulmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

biyonik-kulak-koklear-implantasyon-uygulamasi-nedir

İstanbul Biyonik kulak, doğuştan olan veya sonradan gelişen çok ileri derecede işitme kayıplarında uyguladığımız bir yöntemdir. Bu yöntemle implant iç kulağa ameliyat ile yerleştirmekte ve işitme sağlanmaktadır.Cihazın ameliyat ile yerleştirilen kısmından başka bir dış parçası da mevcuttur.3-4 …Devamını oku...

isitme-kayiplari

İşitme kayıpları, yaş fark etmeksizin oluşabilen ve kişilerin hayatını önemli ölçüde etkileyen sağlık problemidir. İşitme kayıpları, kişilerin çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde çeşitli faktörlere bağlı oluşabilmektedir. Kişilerin, günlük yaşamında işitme kayıplarının önüne geçilmesi noktasında al…Devamını oku...