Gırtlak Kanseri

İstanbul gırtlak kanseri ortalama her 100 kişiden 5’inde görülen riski bulunan; başlıca tetikleyicisi sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı olan bir kanser türüdür. Tıp literatüründe larinks olarak tanımlanan gırtlak; boyun bölgesinde bulunmaktadır ve yutaktan sonra soluk borusundan önceki bölümdür. Ses tellerini içerisinde barındıran gırtlak; solunum yolunun oldukça önemli bir birimidir.

Gırtlak Kanseri Nedir?

İstanbul gırtlak kanseri ortalama her 100 kişiden 5’inde görülen riski bulunan; başlıca tetikleyicisi sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı olan bir kanser türüdür. Tıp literatüründe larinks olarak tanımlanan gırtlak; boyun bölgesinde bulunmaktadır ve yutaktan sonra soluk borusundan önceki bölümdür. Ses tellerini içerisinde barındıran gırtlak; solunum yolunun oldukça önemli bir birimidir.

 

İstanbul gırtlak kanseri; söz konusu bölgedeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile açığa çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda sigara kullanan kişilerde gırtlak kanserine yakalanma riski sigara kullanmayan kişilere oranla 20 kat fazla olduğu belirlenmiştir.

Gırtlak Kanseri Neden Olur

Gırtlak kanserine neden olan belirlenmiş faktörleri aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür;

  • Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Kötü beslenme
  • Çeşitli iş kollarında çalışma (petrol sanayi, ağaç işleri, boya sanayi vb.)
  • Tedavi edilmeyen reflü hastalığı
  • HPV

Gırtlak Kanseri Belirtileri

İstanbul gırtlak kanseri belirtilerinin başında ses kısıklığı ve ses değişimi gelmektedir. Öyle ki gırtlak içerisinde bulunan ses telleri; kanser nedeni ile deformasyona uğramaktadır. Sesteki değişikliklerin yanı sıra; boğazda takılma hissi ve kulaklara yayılan boğaz ağrısı da gırtlak kanseri belirtileri arasında sayılabilmektedir.

Gırtlak kanserinde diğer belirtiler ise şu şekildedir;

  • Yutma sırasında ağrı hissi
  • Yutma güçlüğü
  • Nefes darlığı
  • Kanlı balgam
  • Boyun bölgesinde şişlik

Gırtlak Kanseri Evreleri

İstanbul gırtlak kanseri evrelerinin belirlenmesi; hastanın tedavi planlaması açısından oldukça önemlidir. 4 evresi bulunan gırtlak kanserinde;

Birinci ve ikinci evreler; erken evre olarak kabul edilmekle birlikte tedavi başarısı oldukça yüksektir.

Üçüncü evre: tümör ses tellerini etkilemektedir. Gırtlak içerisinde sınırlıdır ve lenf bezlerine yayılım göstermemiştir.

Dördüncü evre: ileri evre olarak kabul edilmektedir. Metastaz olarak tanımlanan yayılım yaşanmıştır ve tümör, başta lenf bezleri ve akciğer olmak üzere diğer organlara yayılmıştır.

Gırtlak Kanseri Görüntüleri

Gırtlak kanseri görüntüleri günümüzde pek çok mecrada bulunabileceği gibi; tümörün konumu ve boyutu hastadan hastaya değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle özellikle risk altında olan kişilerin rutin kontrollerini aksatmaması; belirti yaşayan kişilerin ise (özellikle ses kısıklığının 2 haftadan uzun sürmesi durumunda) mutlaka alanında tecrübeli bir kulak burun boğaz uzmanına başvurması önerilmektedir.

Gırtlak Kanseri Hasta Yorumları

Gırtlak kanseri hasta yorumları tedavi süreci hakkında bilgi almak açısından faydalı olmaktadır. Ancak her hastalığın her hastaya özgü deneyimler yaşattığını unutmamak gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki kanser; uygulanan tedavinin niteliği ile birlikte hastanın yaşama bakış açısı ile yenilebilecek bir hastalıktır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bademcik-ve-genizeti-ameliyati

Tonsillektomi ve Adenoidektomi İstanbul Bademcik ve geniz etine yönelik cerrahi tedavi kararı farklı durumlarda verilebilmektedir. İçindekiler Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi) Gerektiren Durumlar Geniz Eti Ameliyatı (Adenoidektomi) Gerektiren Durumlar Bademcik Ameliyatı (…Devamını oku...

horlama-ve-uyku-apnesi-sendromu

Üst solunum yolunun kısmi tıkanıklıklarına bağlı olarak gelişen sesli uyku horlama olarak isimlendirilmektedir. Solunum sırasında göğüs kafesimizin genişlemesi ve diaframımızın kasılması ile akciğerlerimize doğru vakum yaparak çektiğimiz hava solunum yollarının cidarında çekilme etkisi oluşturmakta …Devamını oku...