Geniz Eti

Çocukluk döneminde solunum yollarının dar bir kanal şeklinde olması, solunum yolları enfeksiyonu riskini arttırmaktadır. Çocukluk döneminde solunum yolları vasıtasıyla vücuda girebilen mikrop ve bakterilerin engellenmesi işlevine sahip dokuya geniz eti denir.

Çocukluk döneminde solunum yollarının dar bir kanal şeklinde olması, solunum yolları enfeksiyonu riskini arttırmaktadır. Çocukluk döneminde solunum yolları vasıtasıyla vücuda girebilen mikrop ve bakterilerin engellenmesi işlevine sahip dokuya geniz eti denir. Vücut, yetişkinlik döneminde geniz etine ihtiyaç duymaz. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı geniz etinin büyüdüğü görülür. Bu durum solunumda zorluk, verimsiz uyku ve horlama gibi şikayetlere sebep olur.

Geniz Eti Nedir?

Adenoid olarak da bilinen geniz eti, burun boşluğunun arkasında yer alan üzüm salkımını andıran dokudur. Geniz eti, antikor üretimi sayesinde vücut için zararlı mikrop ve organizmaların tutulmasını sağlar. Geniz eti çocukluk döneminden sonra, genellikle ergenlik döneminden itibaren küçülür ve yetişkinlik döneminde yok olur.

Enfeksiyona fazlaca maruz kalınması gibi sebeplerle yetişkinlik döneminde geniz etinin büyüdüğü görülür. Yetişkinlik döneminde vücut, geniz etine ihtiyaç duymaksızın antikor üretimini sağlayabilmektedir. Solunum yolu yeterli genişliğe ulaşmış ve geniz eti işlevini tamamlamıştır. Buna rağmen yetişkinlerde geniz eti büyümesinin görülmesi, geniz bölgesinde çeşitli rahatsızlıklara yol açmaktadır. Geniz bölgesinde daralma ve tıkanmaya yol açan geniz eti, farklı hastalıkların habercisi olabilir.

Geniz Eti Büyümesi Nasıl Gelişir?

Geniz etinin doğal büyümesi 5 yaşa kadardır. 7 yaştan itibaren küçülmeye başlar ve yetişkinlik evresinde tamamen küçülmüştür. Özellikle çocuklarda, viral etkenlerle tanıştığı ve sıkça enfeksiyon ile karşılaşıldığı için geniz etinin daha büyük olma eğilimi olağandır. Benzer şekilde enfeksiyon gibi nedenlerle büyüme, daha uzun bir süre gerçekleşebilir.

Geniz eti alerjik reaksiyonlar gösteren kişilerde de büyüme gösterebilir ve bir süre eski haline dönmeyebilir. Yetişkinlik döneminde büyüme gösteren geniz eti, eğer solunum yolunda tıkanma yaratıyorsa ya da verimsiz uyku, horlama, gece nefes alamamaya bağlı tıkanmalar yaşanıyorsa tedavi gereklidir. Ancak her geniz eti büyümesi için tedavi uygulanmaz. Bazı durumlarda cerrahi operasyon uygun görülmez. Bu sebeple geniz eti büyümesi şikâyeti olan bireylerin uzman doktor görüşüne başvurması oldukça önemlidir.

Geniz Eti Büyümesi Neden Olur?

Geniz eti büyümesinin pek çok nedeni olabilir. Sıkça görülen geniz eti büyümesi nedenleri şu şekildedir:

- Adenoidit: Zararlı mikroorganizmalar ve virüslerin üst solunum yollarını etkilemesi ve geniz etinin enfeksiyon alması geniz etindeki büyüme davranışını tetikler.

- Büyümüş Adenoidler: Enfeksiyona bağlı olarak büyüyen geniz eti, anormal düzeyde büyürse nefes alış-verişini ve mukus akışını engellemesiyle yaşam konforunu olumsuz etkiler.

- Enfeksiyon veya alerji: Viral, bakteriyel enfeksiyonlar, rinitler geniz etinin büyümesini tetikler.

- Kimyasal ürünlere maruz kalmak: Fabrikalardan çıkan kirli ve kimyasal hava, sigara dumanı gibi etkenler geniz etinin büyümesine yol açabilir.

- Kanser: Lenfoma veya üst yutak bölgesinde ortaya çıkan kanser sonucunda geniz eti büyüyerek reaksiyon gösterebilir.

Geniz Eti Tedavisi

Uzman doktorlar geniz eti tedavisinde öncelikle geniz etinde enfeksiyon olup olmadığını araştırırlar. Geniz etinde enfeksiyon yoksa doktor bir süre beklemeyi önerebilir. Çünkü geniz etinde geçici değişimler normal olarak karşılanır. Eğer enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Geniz etindeki büyüme engellenemezse cerrahi operasyon uygulanır. Ancak cerrahi operasyon her hastaya uygulanmaz.

Cerrahi işlem uygulanması için geniz eti büyümesinin aşağıdaki rahatsızlıklara sebep olması gerekir:

- Nefes alıp verirken güçlük çekiyor olmak

- 6 ay içinde en az 4 kez tekrarlayan geniz eti enfeksiyonu

- Uyku apnesi

- Konuşmada veya beslenmede bozukluk

- Kanser riski taşıyor olmak

Ayrıca çocuklarda görülen geniz eti enfeksiyonu varsa, buna bağlı olarak tekrar eden kulak enfeksiyonu veya bademcik iltihabı görülebilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotik tedavisi olumlu sonuçlanmadıysa ve soluk alıp vermede güçlük yaşanıyorsa geniz eti alınabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

uyku-apnesinin-tanisinda-uyku-endoskopisi

İstanbul Uyku apnesi, uyku sırasında hava yolunu çevreleyen dokuların gevşeyip çökerek hava kanalını tıkaması sonucunda solunumun azalması ya da tamamen durması anlamına gelmektedir. Oldukça ciddi bir sağlık sorunu olan uyku apnesi, oksijen yetmezliğine bağlı sürekli uykululuk, yorgunluk, kilo al…Devamını oku...

girtlak-kanseri

Gırtlak Kanseri Nedir? İstanbul gırtlak kanseri ortalama her 100 kişiden 5’inde görülen riski bulunan; başlıca tetikleyicisi sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı olan bir kanser türüdür. Tıp literatüründe larinks olarak tanımlanan gırtlak; boyun bölgesinde bulunmaktadır ve yutaktan sonra soluk b…Devamını oku...