Burun İçi Zımbası

Burun estetiği, estetik operasyonlar arasında en yaygın olanıdır. Burun estetiği operasyonundan sonra burnun iç kısmına tampon takılır. Bu işlemden sonra hasta, uzman doktorun uygun gördüğü süre zarfında tampon takmalıdır. Tamponun yaşam kalitesini düşürmesi, tampon çıkarma işleminin zorlayıcı olması sonucunda burun içi zımba bir ihtiyaç haline gelmiştir. Teknolojik gelişmeler sonucunda tamponun zorlayıcı süreci, yerini burun içi zımbasına bırakmıştır.

Burun estetiği, estetik operasyonlar arasında en yaygın olanıdır. Burun estetiği operasyonundan sonra burnun iç kısmına tampon takılır. Bu işlemden sonra hasta, uzman doktorun uygun gördüğü süre zarfında tampon takmalıdır. Tamponun yaşam kalitesini düşürmesi, tampon çıkarma işleminin zorlayıcı olması sonucunda burun içi zımba bir ihtiyaç haline gelmiştir. Teknolojik gelişmeler sonucunda tamponun zorlayıcı süreci, yerini burun içi zımbasına bırakmıştır.

 

Nefes alış-verişlerde zorluk yaşanması veya görsel kaygılar ile gerçekleştirilen burun ameliyatları için geliştirilen burun içi zımba yöntemi, septal stapler adı verilen tıbbi bir malzemeyle gerçekleştirilmektedir. Gerçekleştirilecek olan operasyonda burun içi zımbanın uygulanabilirlik düzeyi, ameliyat öncesinde uzman doktor ile görüşülmelidir.

Burun İçi Zımba Nedir?

Burun dokularının yapıştırılması ve kendiliğinden kaybolan dikişler aracılığıyla uygulanan işleme burun içi zımba denir. Kaza sonucunda veya doğuştan kişide bulunan burun kemiğinde veya kıkırdağında eğrilik veya kırık ile burun eti, sinüzit gibi problemlerin cerrahi operasyon ile düzeltilmesi işlemine burun ameliyatı denir. Burun ameliyatından sonra dikişlerin iyileşme sürecinde burun içinde tampon yerleştirilir. Bu süreç ağrılı ve bazen kanamalı geçer.

Tampon çıkarılana kadar hasta rahat nefes alamaz. Tüm bunların önüne geçmek için burun içi zımba yöntemi geliştirilmiştir. Radyofrekans yoluyla burunda düzeltmeler gerçekleştirilir ve burun ameliyatları için özel olarak geliştirilen, yaklaşık 9-12 gün içinde kendiliğinden kaybolan dikişler ile burun içi mukoza yerine oturtulur. Burun içi zımbalar, burnun iç kısmında yer alan, geride kalan bölgelere kolaylıkla ulaşır ve ameliyat sonrasında yaşanan kanamaların önüne geçmiş olur.

Tamponsuz Burun Ameliyatı Nedir?

Tampon takılması, burun ameliyatı sürecinin en stresli evresidir. Burun kanamaları, günlerce süren ağrılar ve nefes almada ciddi zorluk yaşanması, burna tampon takılması işleminin başlıca dezavantajlarıdır. Özellikle burnun kemik ve kıkırdak şekliyle ilgili bir işlem uygulandıysa bu bölgede tampon gibi bir baskı gerekmektedir. Eski dönem ameliyatlarda baskı işlevini de yerine getirmesi için bez tamponlar tercih edilmekteydi. Günümüzde silikon tamponlar kullanılmaktadır.

Tamponsuz burun ameliyatında ise bu tamponların yerine 8 adet zımbanın bulunduğu stapler yerleştirilir. Zımbalar, mukozaların birbirine yapışıp sabitlenmelerini sağlar. Burnun içinde büyük bir tampon bulunmadığı için nefes alış-verişlerde herhangi bir sorun yaşanmaz. Ameliyat sonrası hafif ağrılar görülebilir ancak tamponun yarattığı sancılı süreç görülmez. Tamponsuz burun ameliyatı, bütün hastalara uygulanamaz. Dikiş bölgesi geniş olan bir hasta için burun içi zımba uygun değildir.

Nazal Splint Nedir?

Silikondan üretilmiş bir tampondur. Bez tamponlara kıyasla oldukça konforludur. Yumuşak formdaki bu malzeme, burnun iç bölgesine uygun olacak şekilde delikli ve farklı boyutlarda üretilir. Nazal splintin delikli olması, nefes alış-verişi kolaylaştırmaktadır. Tamponun çıkarılması sürecindeki ağrılar, nazal splintte oldukça az görülür veya hiç görülmez.

Uzman doktor, burun ameliyatında tamponu gerekli görebilir. Bazı burun ameliyatlarında dikiş sayısı çok olabilir, düzeltilen kemik veya kıkırdağın sabit kalabilmesi için tampon gerekli olabilir. Bu durumlarda konfor açısından en uygun tıbbi ürün nazal splinttir.

Septal Stapler Nedir?

Septal stapler, burun içinde kendiliğinden yok olan bir dikiş konforu sunar. Staplerdeki zımbalar 8 adet olduğu için daha küçük operasyonlarda uygulanmaktadır. Burun kemik veya kıkırdağında zorlu bir işlem yoksa, sabitlenmesi gereken dokunun düşme ihtimali görülmüyorsa septal stapler yerleştirilebilir. Zımbalar, burnun gerisindeki bölgeden başlayarak kemiksi dokunun etrafındaki mukozanın yapışmasını sağlar. Septal staplerin en önemli avantajı, burunda tampon gibi herhangi bir nesne olmadığı için nefes alırken güçlük çekilmemesidir. Burun içi zımba işleminin hastaya uygun olup olmadığı, muayene sırasında uzman doktor tarafından tespit edilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

balon-sinoplasti

Son yıllarda özellikle tıbbi teknoloji alanında gerçekleşen gelişmeler sonucunda kronik sinüzitin cerrahi tedavisinde, bir yandan ameliyatın başarı şansını artırıp daha az travma ile gerçekleştirilmesini sağlarken diğer yandan komplikasyon riskini önemli ölçüde azaltan teknoloji ve cihazlar kullanım…Devamını oku...

sinuzit

Burun etrafındaki sinüslerin inflamatuar, bakteriyel kökenli hastalığıdır.Akut gelişen sinüzitler antibiyotik ve ödem çözücü spreyler ile tedavi edilebilmek tedir. Ancak sinüzitlerin sık tekrarlanması durumunda kronik sinüzit söz konusu olmakta, tanı bilgisayatlı tomografi ile konulabilmektedir. Kro…Devamını oku...