Boğaz

agiz-yaralari

Ağız Yaraları

Ağızda konuşmaya ve yemek yemeye engel olacak kadar şiddetli ağrıya yol açan ve ara ara tekrarlayan yaralar pek çok sağlıklı insanda görülebilmektedir. En sık rastlanan tekrarlayan ağız yaraları uçuk ve afttır (aftöz ülser). Ağız içinde görüldüğünde birbirinden ayırt etmek oldukça güç olan bu iki le…

Devamını oku...
bademcik-ve-genizeti-hastaliklari

Burnun arka kısmı (geniz) ve boğazdaki zengin lenf dokusu Waldeyer Halkası olarak isimlendirilmekte ve özellikle hayatın ilk yıllarında ağız ve burun yoluyla gelen enfeksiyonlara karşı vücut savunmasında önemli rol oynamaktadır.…

Devamını oku...
horlama-ve-uyku-apnesi-sendromu

Üst solunum yolunun kısmi tıkanıklıklarına bağlı olarak gelişen sesli uyku horlama olarak isimlendirilmektedir. Solunum sırasında göğüs kafesimizin genişlemesi ve diaframımızın kasılması ile akciğerlerimize doğru vakum yaparak çektiğimiz hava solunum yollarının cidarında çekilme etkisi oluşturmakta …

Devamını oku...
horlama-ve-uyku-apnesi-cerrahi-tedavisi

Horlama ve uyku apnesi hastalarında probleme neden olan tıkanma alanı tek bir bölgeye lokalize olmayıp birkaç anatomik bölge farklı derecelerde olaya katılabilmektedir. Hastanın genel durumu ve diğer medikal problemleri cerrahi kararı vermede belirleyici olabilmektedir. Çok çeşitli ameliyat te…

Devamını oku...
uyku-apnesi-tedavisinde-robotik-cerrahi

Uyku apnesine neden olan etkenlerin içinde belki de en önemlisi dil kökünün uykuda arkaya kayarak solunum kanalını tıkamasıdır. Ulaşılması ve müdahale yapılması oldukça zor olan dil kökü ve üst gırtlak bölgesine yönelik olarak geliştirilen çok sayıda yöntemin başarısız olması, elde edilen başarının …

Devamını oku...
uyku-apnesinin-tanisinda-uyku-endoskopisi

Uyku apnesi, uyku sırasında hava yolunu çevreleyen dokuların gevşeyip çökerek hava kanalını tıkaması sonucunda solunumun azalması ya da tamamen durması anlamına gelmektedir. Oldukça ciddi bir sağlık sorunu olan uyku apnesi, oksijen yetmezliğine bağlı sürekli uykululuk, yorgunluk, kilo alma, depre…

Devamını oku...
girtlak-kanseri

Gırtlak Kanseri

İstanbul gırtlak kanseri ortalama her 100 kişiden 5’inde görülen riski bulunan; başlıca tetikleyicisi sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı olan bir kanser türüdür. Tıp literatüründe larinks olarak tanımlanan gırtlak; boyun bölgesinde bulunmaktadır ve yutaktan sonra soluk borusundan önceki bölümdür.…

Devamını oku...
uyku-apnesi

Uyku Apnesi

Uyku apnesi nedir? Uyku bozukluğu, oldukça sık rastlanan durumlar arasında yer almaktadır. Uyku esnasında tekrarlayan ataklarla, soluk alıp vermenin kesintiye uğradığı tehlikeli noktalara ulaşabilmektedir. Eğer tedavi edilmez ise inme, kalp krizi ve şeker hastalığı gibi durumların ortaya çıkmasına y…

Devamını oku...
geniz-eti

Geniz Eti

Çocukluk döneminde solunum yollarının dar bir kanal şeklinde olması, solunum yolları enfeksiyonu riskini arttırmaktadır. Çocukluk döneminde solunum yolları vasıtasıyla vücuda girebilen mikrop ve bakterilerin engellenmesi işlevine sahip dokuya geniz eti denir.…

Devamını oku...
larenk-kanseri-girtlak-kanseri

Gırtlak sizin ses kutunuzdur. Yutkunduğunuzda sesinizi çıkarmaya yardımcı olur ve solunum yolunuzu korur. Gırtlak kanseri, gırtlakta başlayan kanserdir. Gırtlak kanserine laringeal hücrelerin kontrolsüz büyümesi neden olur ve hücre sayısı arttıkça bu hücreler bir tümöre dönüşürler. Gırtlaktan v…

Devamını oku...
horlama-nedir

Horlama Nedir?

Horlama nedir? Uyku esnasında yutak bölgesinde, yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerde gevşeme oluşmaktadır. Gevşeme ile birlikte burada bulunan yumuşak doku titremeye başlamaktadır.…

Devamını oku...